Mesleki Eğitim

Halk Eğitim Merkezi Kayıtları Artık E-Yaygın Sistemi Üzerinden!

Halk Eğitim Merkezi kayıt yönetmeliğinde yapılan değişiklik doğrultusunda, tüm kurs başvuruları artık e-Yaygın sistemi üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir.

Bu yazıda, e-Yaygın girişi, kursa ön kayıt yapma ve kurs açılması için talep oluşturma süreçleri anlatılmaktadır. Daha fazla bilgi ve görsel bir öğrenme deneyimi için aşağıdaki YouTube video linkine tıklayabilirsiniz. https://youtu.be/vyLzZ92jCOQ

E-Yaygın Nedir?

Halk Eğitim Merkezi, alanları, branşlar, kurs süreleri, eğitimlerin detaylı içerikleri, eğitimcinin nitelikleri ve kurs modülleri gibi bilgilerin yanı sıra, yakında başlaması planlanan kursları görebilir ve başvuru yapma imkanı da bulabilirsiniz. Ayrıca, istediğiniz HEM’de kurs açılması için talep oluşturabilirsiniz.

E-Yaygın girişi nasıl yapılır?

e-Yaygın sistemini kullanabilmek için, https://e-yaygin.meb.gov.tr adresine tıklayınız. Açılan sayfada, aşağıda yer alan görseldeki gibi bir ekran ile karşılaşacaksınız.

E-yaygın

E-yaygın sisteminde işlem yapabilmek için öncelikle e-Devlet şifresine ihtiyacınız olacaktır. 15 yaş ve üzeri bireyler, kendi e-Devlet şifrelerini kullanmalıdır. 15 yaş altı çocuklar ve gençler ise anne veya babalarının e-Devlet bilgileri ile giriş yapabilirler.

E-Devlet şifresi nereden alınır? 15 yaşını doldurmuşsanız, e-Devlet şifrenizi en yakın PTT şubesinden kolayca temin edebilirsiniz. Şifrenizin hazır olduğunu varsayarak, işlemlere devam ediyoruz.

E-Yaygın Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

e-Devlet bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra, aşağıda yer alan görseldeki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.

E-yaygın sitesi

Menüde yer alan ‘Başvurular’ linkine tıklayınız. Karşınıza kurs kayıt işlemleri ve usta öğretici başvurusu olmak üzere iki farklı seçenek çıkacak. İhtiyacınız olan bağlantıya yani “Kurs Kayıt İşlemleri” linkine tıklıyoruz.

Belirtmiş olduğum linke tıkladığınızda birçok seçenekle karşılaşacaksınız.

İlk yapmanız gereken işlem, ‘Kursa Ön Başvuru Yap’ linkine tıklamak olacaktır.

Bu sayfada, yakında başlaması planlanan kurslar, eğitim günleri, saatleri yanı sıra başvuru sayıları (kontenjan) durumunu görebilir ve aynı zamanda sizde başvuru yapabilirsiniz.

Diğer menülerin işlevleri ve kullanım amaçları ile ilgili detaylara yazının devamında değineceğiz. Şimdi, kayıt aşamasını anlatmaya devam ediyorum.

İl ve ilçe seçimi yaparak işlemlere devam ediyoruz

‘Kursa Ön Başvuru Yap’ linkine tıkladığınızda, eğitim almak istediğiniz merkezin bulunduğu il ve ilçe bilgisini seçmenizi isteyen bir ekranla karşılaşacaksınız. İşlem sırasında, doğduğunuz yer yerine, kursa katılmak istediğiniz il ve ilçe bilgilerini seçmelisiniz.

Örneğin, ben Konya’nın Selçuklu ilçesindeki bir merkez için işlem yapacağım. İl seçiminde ‘Konya’yı, ilçe seçiminde ise ‘Selçuklu’yu seçip, ‘Kursları Listele’ butonuna tıklayarak devam ediyorum.

Halk eğitim merkezi kursları

İlk giriş yaptığımızda karşımıza çıkan boş ekran, şimdi birçok bilgiyle dolmuş durumda. Şimdi bu verilerin ne anlama geldiğini sizlere aktaracağım.

Kurs adı:Branş adı olarak da tanımlayabileceğimiz bu kısımda, eğitimin adı yer almaktadır; bu, önemli bir bilgidir.
İl:Bu seçenek, başvuru yapmak istediğiniz merkezin bulunduğu ili seçmeniz içindir.
İlçe:Başvuru yapmak istediğiniz Halk Eğitim Merkezi’nin bulunduğu ilçeyi seçebilirsiniz.
Eğitim Şekli:‘Yüzyüze Eğitim’, kurs merkezinde gerçekleştiğini ifade etmektedir. ‘Uzaktan Videolu Eğitim’ ise, kısa adı HEMBA (Halk Eğitim Merkezi Bilişim Ağı) olan, uzaktan eğitim modelini tanımlamaktadır.
Kursun Yapılacağı Yer:HEM’in, kendi dersliklerinin yanı sıra ilçe genelinde anlaşmalı oldukları kamu kurumları, okullar, diğer kurs merkezleri ve özel mülklerde de kurs düzenleyebilmektedir. Bu kısım, kursun yapılacağı yerin size yakınlığı açısından oldukça önemlidir, bu nedenle dikkatli bir şekilde seçim yapmalısınız.
Başlama Tarihi:Tahmin ettiğiniz gibi, bu kısım eğitimlerin başlama tarihini göstermektedir. Başlama tarihinden itibaren 10 gün daha kayıt yapılabilmektedir.
Bitiş Tarihi:Eğitimin hangi tarihte sona ereceği belirtilmektedir.
Süre:Branşın toplam süresini göstermektedir. Örneğin, İngilizce A1 seviye 120 saat olduğunu buradan anlayabilirsiniz.
Kontenjan:Belirtilen branş için ayrılan toplam kursiyer sayısını ve şu ana kadar yapılan başvuru sayısını görebilirsiniz. Belirtilen kontenjan dolduğunda daha fazla kayıt alınmayacaktır.
Ders Planı:Kurs günleri ve saatleri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Görüntülenen takvimde kursların hangi günlerde olduğu gösterilmektedir. Günlerin üzerine tıkladığınızda ise ders saatleri belirginleşmektedir.
Şartlar:HEM’de 3000’den fazla çeşitlilik gösteren branş bulunmaktadır. Eğitimlerin koşulları farklılık gösterebilir. ‘Şartlar’ butonuna tıkladığınızda, ilgilendiğiniz eğitimin gerektirdiği alt yaş sınırı, minimum kursiyer sayısı ve mezuniyet durumu gibi değişken bilgileri görebilirsiniz.
Kayıt Ol:Adından da anlaşılacağı gibi, bu özellik başvuru yapmak için kullanılır.

Kayıt Ol butonuna tıklayarak işlemlere devam ediyoruz.

İlgilendiğimiz ilçede açılması planlanan kursların detaylarını inceledikten sonra, eğer sizin için uygunsa, son işlem olarak ‘Kayıt Ol’ butonuna tıklayabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var: Eğer başvuruyu 15 yaş altı bir çocuk için yapıyorsanız, ‘Aile Bireyleri İçin Başvuru Yap’ seçeneğini işaretlemeli ve açılan listeden ilgili kişiyi seçmelisiniz.

E-Yaygın Kurs Açılması Talebi Nasıl Oluşturulur?

Yaşadığım ilçenin kurslarına göz attım ancak ilgilendiğim branş olan mantar yetiştiriciliği kursu, yakında başlayacak olan kurslar arasında yer almıyor. Bu durumda, yapılması gereken en uygun işlem, kurs açılması için talep oluşturmaktır.

Kurs Açılması Talebi’ linkine tıkladığınızda, talep edebileceğiniz yaklaşık 4000 farklı branşı göreceksiniz. Aradığınız kursu listeden bulmak yerine, ‘Kurs Adı’ kısmına yazmanız yeterli olacaktır. Aradığınız branşı gördüğünüzde yapmanız gereken tek işlem, ‘Kurs Talep Et’ butonuna tıklamak olacaktır.

Kurs açılması talebi

Sonrasında açılan ekranda, katılmak istediğiniz kurs merkezinin bulunduğu il ve ilçe bilgisini seçtikten sonra ‘Kurs Açma Şekli’ kısmından ‘Normal Statü’ seçeneğini belirlemeniz yeterli olacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu sadece bir taleptir ve eğitimin açılması garanti değildir. Eğitimin açılabilmesi için en az 12 kişilik bir başvuru olması ve uygun usta öğreticinin bulunması gerekmektedir.

Gerekli koşullar sağlandığında, kayıtlı iletişim bilgileriniz üzerinden sizinle iletişime geçilerek eğitimin başlayacağı tarih hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

REFERANSLAR

  • Akçay, M., & Çobanoğlu, T. (2020). Yaygın Eğitim Kurumları E-Kurs Başvuru Sistemi. Eskişehir Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Bilişim Dergisi1(1), 21-29.
  • Gülnar, M. (2023). Dijital İçerikli Eğitimin Yetişkinlerin Dijital Becerilerine Etkisi. Akademik Açı3(1), 35-72.

Mustafa Gövercin

Yaygın eğitim alanında herhangi bir ücret ödemeden yararlanabileceğiniz eğitim fırsatlarını sizler için araştırmaya devam ediyorum.

Okuduğunuz Yazıya Benzer İçerikler